мекички с квас
Веган Рецепти,  Закуска,  Хляб с квас и хрупанки

Мекички с квас

Мекички с квас 

За закуските от едно време всеки си спомня. За бабините мекикчи си спомням аз и сестра ми. А онези на Рилския манастир, от старата фурна? Помните ли ги?

Е нещо такова ще се получи.

А за мекичките които ще направим сега с вас, ще си спомняте и вие често. Обаче и още по-често ще ги правите, защото са супер лесни. 

И да ви кажа, зная че са пържени, ама пък са квасени. Не е фатално, когато не е всеки ден.

Тази рецепта се роди от една смес за палачинки, която забравихме цял ден на топло на кухненския плот. Но пък се повтаря вече често.

Налага се да им се отдели време. Не, не да ги месите, а да ги чакате да втасат. С квас се работи доста различно от тесто с мая. Изисква търпение, но се отплаща многократно с вкус.

Поне за нас е така, освен част от козунаците, всичко си правим с квас,

Залагайте стартера и да правм тесто. 

  • 8 с.л. препълнени с квас 
  • 2/3 ч.ч. ядково мляко (ползвам бадемово) 
  • 1 с.л. захар 
  • 1 ч.л. сол 
  • Щипка ванилия и канела
  • 3 с.л. брашно за стартер 
  • 3/4 ч.ч. брашно за доомесване на тестото

В купа смесваме кваста с млякото. Разбъркваме хубаво и прибавяме захарта, солта, подправките и 3-те с.л. брашно. Трябва да се получи смес тип прясна боза. По-точно още да не се е съвсем сгъстила или още казано като за палачинки. 

И оставяме за няколко часа да втаса. Това време зависи от температулата и от силата на кваста, но средно между 2-4 часа. Хубаво е да захраните кваса от предната вечер или рано сутринта за да е силен – да има газове – мехурчета 🙂

Сега може да си направите от тази смес катмички или да продължим с мекички. За катмите – загрявате котлона и разливате… Ако искате по-големи дози – просто увеличавате пропорционално съставките на сместа.

Добавяме постепено останалото количество брашно докато се образува меко нелепнещо тесто. В зависимост от вида на брашното може да имате нужда от повече или по-малко. 

Омесваме добре, да попие водата и да стане хомогенна смес без бучки и оставяме пак да втаса. Да кажем времето за през ноща. 

Тайминга е важен, хубаво е да се планира от предния ден какво и кога ще се прави – захранване на кваса, първична смес, втасване, добавяне, втасване – готовност за екшън на следващия ден сутринта.

Да обобщя- мекици се правят от предния ден, за да са пухкавки. 

След като сме преспали с тестото (е, може да не си го взимаш в леглото…, по-добре ще му е в хладилника за през ноща) е време да разгорещим олиото. 

В тиганче, най-добре в тенджерка, така с повечко мазнинка ще пържим мекичките. 

Намазняваме ръце хубаво, късаме от тестото и разтегляме по-тъничко или както можем. Пържим за по-малко от минутка на страна или до златисто. 

Аз ги обичам по-добре изпържени – да хрупкат.

Да сервираме мекичките

Време е за закуска. 

Мекички с квас и пудра захар, сиренце от кашу и сладко от сливи. 

Не бройте калориите- насладете им се. 

Да ви е сладко

Ако търсите бързи и лесни рецепти, от ТУК можете да изтеглите файл с 40 веган рецепти.

Можете да последвате и нашия фейсбук профил

Youtube канал: IoleAlternative

Instagram: @iolealternative

Иии, гответе с любов, 


Ивелина