мариновани тиквички
Веган Рецепти,  Разядки

Маринован суров патладжан

Маринован суров патладжан

След като сме на есенна вълна, е ред да споделим една от любимите ни рецети за мариноване. По тази процедура си правим както патладжаните, така и тиквичките. 

Откраднахме я преди време от един италианец и от тогава си затваряме задължително по няколко бурканчета. 

Супер лесна схема. Казвам схема, защото пропорциите са горе долу, но ще се опитам да ви я опиша. А пък патладжаните с нея стават разкошнииии, идеално мезе или пък вкъщи често това вечеряме, когато няма друго- филийка с мариновани патладжани.

Да кажа две благи думи и за тиквичките – те също стават разкошни. задържат се хем хрупкави на места, хем добре овкосенои. 

Да се захващаме на работа.

От 5- 6 големи патладжана излизат 3 средни буранчета. 

Обелваме патладжаните и ги режем на тъъъънки линтички. Знам, че е пипкава работа, но колкото по-тънки, толкова по-крехи. 

Слагаме ги в голям гивгир или тенджера и поръсваме обилно със сол.

И такаааа оставаме цял ден да се кисне. Те ще пуснат доооста течност, но пък ще си попият солчица. Вечерта взимаме нещо тежко и натискаме отгоре за да може да продължи да се отцежда цяла нощ или поне 1-2 часа.

После ги накисваме в 100 мл ябълков оцет и 300 мл вода за 30 минути. После притискаме по шепича в ръце да отцедим колкото можем повече течност, патладжанчетата ще изглеждат малко неугледни за момента. 

И дойде време за буркани. 

На дъното на бурканчето слагаме листа от целина (понякога и суха слагаме), щипка риган, една скилидка чесън и 1 ч.л. сол. Пълним буканчетата, като притискаме леко, така че да остане малко пространство между тях.

После пълним до горе със зехтин и няколко едри капки оцет и затваряме. Готови са за ядене още след 24 часа. Маринован суров патладжан

суров патладжан, маринован с чесън, зехтин и оцет

Така ги съхраняваме в долапчето на тъмно, дори няма нужда от хладилник. 

мариновани сурови тиквички в зехтин

Процедурата при тиквичките е сходна. 

Режем на лентички, посоляваме и държим така поне 2 часа. Тиквичките са по-крехки и за тях това е достатъчно време. Следва отцеждане и мариноване с оцет. Домашният ябълков оцет или оцет от комбуча е идеално.

При тях в бурканчетата слагаме копър, черен пипер на зърна и скилидка чесън и пак заливаме със зехтин.

Писането и четенето е много повече от цялата процедура. 

Гарантирам с две ръце, че е мега вкусно.