Хляб с квас без месене
Веган Рецепти,  Хляб с квас и хрупанки

Най-лесният хляб с квас, без месене

Най-лесният хляб с квас, С много семена, за здраве и сила, с истински – жив квас и то без месене! Какво по-добро и лесно от това?

Дойде време да споделим една уникално вкусна рецепта за хляб с квас, домашен, ръчен, с много семена.

квасен със семена

Изключително лесна рецепта, без месене!

Така, рецептата предполага, че вече сте захванали кваста или имате от приятел. Ако нямате, свържете се с нас и ние ще ви дадем – напълно безплатно! 🙂 Шерваме си кваса, защото в свободната обмяна е истината на общуването и приятелството.

ТУК има упътване, как се захваща и поддържа квас.

Само да вметна, хляба и кваста са много придирчиви! Ако не ги обичате, все не се получава нещо!

Така, следва рецептата:

 • 90 гр квас
 • 280 гр вода
 • 300 гр бяло
 • 90 гр лимец
 • 9 гр сол

По така зададената рецепта, хидратациата на брашното излиза 69.4%. Нито е много висока, нито ще е много твърдо брашното.

Въздесъщата хидратация влияе на това какво тесто ще работиме. Високата хидратация ще даде меко и лепкаво тесто, но пък повече шупли в изпечения хляб, от друга страна, аз например търся по-плътен хляб, с равномерни шупли, не особено големи, защото не обичам да ми тече през хляба медеца 🙂

Семената:

 • 10 гр слънчогледови семки – белени
 • 5 гр конопено семе
 • 10 гр тиквени семки – белени
 • 5 гр черен сусам
 • 5 гр бял сусам
 • 2-3 гр маково семе за поръска / или на вид и вкус/

Аз лично, много обичам маковото семе

и слагам и вътре в тестото и отгоре, доста щедро

Сега и самата процедура по смесването, хидратирането и оформянето:

Взимаме везна – без везна, няма да се полчи. Пробвал съм, не става, с чаши пак не е точно… Ако искате реални, повторяеми, вкусни резултати – купете си везна, в джъмбо, бриколаж и вероятно в икеа има по за 15 лева.

Та, взимаме везната, избираме си подходящ съд за смесване – широка овална купа, метална, керамична или стъклена няма значение.

Слагаме купата на везната, нулираме и добавяме 90 гр квас, нулираме везната и продължаваме с водата. Сега е добре, но не е задължително, да се разбъркат добре водата и кваса.

Добавяме брашната и разбъркваме до хомогенна смес.

Оставяме да се хидратира 30 минути, покрито с кърпа.

Междувременно измерваме солта в отделна купичка, в която сипваме малко водичка за да се разтвори добре солта, докато чакаме тестото.

Отмерваме и семената, да са ни готови.

След 30-те минути, за които разумно сме си пуснали таймерче, взимаме купичката със сол, изсипваме я върху тестото и започваме да размесваме хубаво, така че солта/водата да се интегрира напълно. Може да месите с навлажнени ръце или да ползвате малко олио.

Отново пускаме таймера и чакаме 30 минути… Да, така е, доста чакане ни чака.

Докато чакате, ще е добре да си приготвите тавичката за печене, форма за кекс става, от онези продълговатите, малко олио на дъното, разнасяме добре навсякъде и после набрашняваме.

След поредното чакане, добавяме семената и отново омесваме хубаво.

Но, изненада! Този път няма да чакаме тестото.

Сега ще набрашним плота на който работим и ще изсипем тестото на него. Ако ви лепне може да си намокрите ръцете или да ги намажете с олио, аз използвам от онези заоблените шпатули и ми е много удобно.

Тестото не се поддава на особена обработка, ако сте много упорити, може и да му придадете накаква форма, но това не е целта на тази рецепта.

Внимателно разстеляме тестото на плота като гледаме да докараме квадрат. Сега хващаме противополжните два края и ги завиваме до средата на тестото. Същото и с двата от нашата страна. Завъртаме тестото и повтаряме, като се стремим да застъпим краищата.

Обръщаме тестото по корем и започваме лекичко да втъкваме крайщата под него, да добие приблизително форма на кръг…

Набрашняваме тестото отгоре, лекичко, без да прекаляваме, внимателно го подхващаме и бум, във формичката за печене.

Това е!

Завиваме формата с кърпа и оставяме три часа на плота, после в хладилника за през ноща.

На сутринта вадим, оставяме около два часа да се съвземе, загряваме фурната на макс, слагаме съд с вода във фурната още докато се загрява.

Когато е наистина загрята фурната, посипваме с маково семе и мятаме хляба, печем 30 минути или докато не се карамелизира коричката. Гледаме да не стане навъглен отгоре… Нали все пак. 🙂

И така се получи най-лесният хляб с квас и семенца!

Можете да поръсвате хляба и с тиквеното семе и сусама, варианти много. Важното е, че сега имате рецепта за тестото и как, лесно и без месене да си изпичете хляб с квас вкъщи!