квас - домашен
Веган Рецепти,  Хляб с квас и хрупанки

Хляб с квас

Хляб с квас, истински жив квас, захванат от “въздуха”. Да, истински хляб с инстински квас, който ние си захванахме от пълнозърнесто лимецово брашно и вода, в едно бурканче…

С хрупкава коричка, с истински, жив квас. Прекрасен домашен хляб

Хляба е прекрасно нещо! Пшеницата ни е изхранвала с векове, но ние решихме, че е по-добре да й добавим това – онова. Да измислим маята, “подобрителите”, набухвателите, консервантите…

Хлябът с квас – да, останалото е чисто и просто, една измама. Всичко по магазините само може да ни разболее. Но в никакъв случай няма да ни донесе наслада, още по-малко пък – здраве и сила.

Да, но, какво се оказа, хляба седи със седмици, ама не е хляб, а отрова. Няма повече да коментирам, излишно е, който иска да си хапва купешкия хляб.

Ние решихме да си правим хляб с квас, както бабите едно време са го правили. Какво се оказа, хляба е невероятно вкусен, не ти е така тежко от тестото и “екстрите”. Вкусът е уникален и въобще не е толкова сложно, колкото си мислим.

E, отнема време да втаса и да се получи, но си заслужава чакането!

И всичко трябва да се прави с любов. Иначе не се получава, пък и за себе си го правиш, ти ще го ядеш.

Започнахме от нищо, гледахме рецепти, тествахме, и ще продължаваме да експериментираме с вкусове, брашна, хидратации и т.н.

Ето един от първите ни опити, а после и рецепти и цялостен процес ще има, и работилничка ще направим.

Да си изпечеш вкъщи истински хляб, който сам си замесил, с брашно, вода и квас – това е нещо прекрасно!