редувелак веган пробиотик
Веган Рецепти,  Детокс

Редувелак – веган пробиотик

Днес искам да ви споделя как да си направим Редувелак – веган пробиотик у дома. Вдъхновена от една публикация на @love_and_simple_sugars

Благодаря ви Петя и Андре

Супер лесно и много евтино, единствено трябва време, няква зърнена култура, един буркан и вода.

Пробиотичната напитка известна навън под странното име РЕДУВЕЛАК. Мътна, бледо жълтеникава течност от ферментирали зрънца, която съдържа в себе си куп полезнотии. Дори някои учени я приемат като храна, а не напитка.

Има толкова много ползи от консумирането и, като някои от тях са подсилване на имунната система, подпомагане храносмилателната и стимулира отделителната системи в тялото ни и тонизира. Доставя на тялото ни аминокиселини, протеини и добри лакто бактерии.

Какво всъщност е Редувелак – веган пробиотик?


Това е напитка, направена от ферментирането на зърнени култури, която не е алкохолна. Подобни пробиотични напитки са комбучата например , за направата на която обаче имаме нужда от гъба. Други храни са кимчи или още ферментиралите зеленчуци и плодове.

Редувелака е опцията на веганите да си набавят пробиотик.

Най-популярните зърна от които се прави са: пшеница, лимец, ръж, а ако искаме да е безглутеново от киноа, елда, дори и от ориз.

Но как се прави всъщност?

В следващите няколко дни ще ви покажа в снимки процеса, а днес само ще го обясня.

Този път ще си направим пробиотик от лимец.

1 ч.ч. лимец който накисвам за 12 часа във филтрирана вода
След тези 12 часа отцеждам и прехвърлям в буркан, за да може да покълнат. Отвора на буркана затварям с марля или чиста кърпа (важно е семената да могат да дишат).

Процедурата е същата както при направата на кълнове. Сега трябва да оставим лимеца да покълне, което отнема от 24 до 36 часа.

През това време измиваме семенцата и отцеждаме на всеки 12 часа. Когато имаме вече 2-3мм опашчици е време да напълним буркана с филтрирана вода и да го оставим да ферментира за 12-24 часа.

Трябва да започнат да се отделат балончета и течността да е чиста, без да има зелени, сини отенъци.

И ето първата доза от Редувелак е вече готова. Изсипваме течноста в отделен съд и съхраняваме в хладилник, а през това време може да заредим още веднъж вода в същите семенца (така може да ползваме 3-4пъти).

От напитката пием 1 чашка, най-добре сутрин на гладно или при неразположение на корема. А какво чудесно веган сирене става с нея (тя е агента който спомага за ферментацията му).

Да вметна, че в зависимост от вида на зрънцата които ще използваме и вкусът на напитката ще бъде различен.

Например Редувелак от киноа има лек аромат и вкус на бира. Като че ли най-лек и мек вкус и аромат има от лимеца.

Е това е!

Отнема малко време, но с много благоприятни ползи за тялото ни. А и може да си го добавяш към смутитата, ако не ти хареса да го консумираш натурален.

Наздраве!