веган тако без глутен
Веган Рецепти,  Хляб с квас и хрупанки

Уникални Тако питки без глутен – Vegan GF Wrap

Тако питки без глутен Wrap

Ще си направим така популярните и супер бързи рапове или плоски питки. Без глутен и само от една съставка. Еха, е как може това да е готвене? Ами с малко вода и малко печене се пречислява към такова. 

А са супер вкусни, стегнати (не се разпадат) и могат да издържат няколко дни. 

А сега към съставките за тако питки без глутен: 

  • 1 ч.ч. ленено семе (блендваме на брашно)
  • 2/3 ч.ч. гореща вода
  • 1/2 ч.л. сол (може и без нея)

Само това!

Имаме нужда от касеролка, по възможност незалепваща. 

Завираме водата в нея и прибавяме щипка сол. Изсипваме бързо лененото брашно и бъркаме смело. От начало сместта става супер лепкава. Да- залепва на всякъде, но бързо се оформя и започва да се отлепва от стените. Оформяме топче и махаме от котлона.

Оставяме да почине 10 минутки разделяме топчето на 4-5 по-малки. През това време слагаме на котлона незалепващ тиган, за да се нагрее. 

С помощта на хартия за печене разточваме едно по едно топчетата на много тънко. Можем да изрежем големи кръгове и да премесим наново и отново да разточим, аз лично ги оставям с назъбената си формичка.

Малко по-неестетично, но си спестявам малко точене и време, а и ме мързи. 

Слагаме в тигана. Трябват по 2-3 минутки на страна. Обикновено когато ги обърнем започват да се образуват балончета- смело ги притискаме със шпатулка, за да се изпече хубаво. Докато първата тортила или рап се пекат, разточваме следващата. 

И така. Толкова лесно и бързичко. Хубавите неща са простички, а и не си падаме по рецепти които отнемат часове и бихме направили един път, само за да сме оригинални…

Оставаме леко да изситнат и ги пълним с каквото видим или намерим в хладилника. Това бяха нашите тако питки без глутен! Изпробвай и ще се учудиш колко вкусно се получава.

Да вметна, че може да сложим и плодове, не само соленички. Пример- кокосова сметана, портокали, банани и киви. ЕХА!

Или пък с Тази Веган Руска Салата да замажем малко 🙂

Leave a Reply